Tüplü Dalış (Scuba Diving) ve Discovery Dalış Hakkında Herşey

Tüplü Dalış (Scuba Diving) ve Discovery Dalış Hakkında Herşey

Tüplü dalış (Scuba Diving) nedir? Nasıl yapılır? Discovery dalış nedir? Tüplü dalışla ilgili merak ettiğiniz herşey bu yazıda.

Sayfa İçerikleri

Bu yazıyı okuduktan sonra Dalış sporu tutkunu olma ihtimalin %100, bunu uygulayıp hayata geçirme ihtimalinse %50, yanımda olsan ısrar kıyamet bi Discovery dalışı yaptırmadan mümkün değil bırakmam…

***

Dalış Macerası Nasıl Başladı ?

Sem yıllardır dalış yapalım der durur ama bunun için ne kendisi icraata geçer nede ben çok istekli davranırdım. Yıl oldu 2014 sem “hadi” dedi “bu yaz dalış eğitimi alıyoruz. 1 yıldız dalgıç oluyoruz” “1 Yıldız diyosun…” Daha önce hiç Discovery dalışı yapmamışız ve hiçbir bilgimizde yok yalnız, direk yıldızlı dalgıç olmaya gidiyoruz.
Buraya kadar dalış yapmakla ilgili hiçbir bilgisi ve hayali olmayan ben, ilk dalışımdan sonra aşığı olacaktım bu sporun…

 Discovery Dalış Nedir ?

Discovery dalışı “deneme yada keşif dalışı” olarak açıklayabiliriz. Su altını merak edip “ben bi dalıp çıkayım sonra karar vereceğim devamlılığına” diyorsan yada gittiğin 1 haftalık tatilde yapacak bi atraksiyon, farklı bi deneyim arıyorsan Discovery dalışı tamda senin için…
Dalış işini sevip sevmeyeceğinize karar vermek yada sizin için uygun olup olmadığını görmek için de Discovery dalışı iyi bir başlangıç olabilir.
Bizim ilk aşamada yapmamız gereken şey tamda buydu işte.
Discovery dalışında uzun uzadıya bir eğitim almanız gerekmiyor. Yalnızca dalış öncesi hoca tarafından önemli olan bazı teknik bilgiler veriliyor, ve maksimum 5 metreye dalış yapılıyor, ortalama 20 dakika sürüyor.
Garanti veriyorum bağımlısı olacaksın… “Ne yani bu kadar mı? Ben bi daha istiyorum.”
“Ah tabi canım öde parasını bi Discovery daha yapalım. Akşama kadar Discovery yapalım seninle”
Su altı dünyasının keşfedilesi en gizemli ve en eğlenceli yer olduğu kanısındayım…
Düşünsene daha önce akvaryumda yada en fazla tabağında gördüğün (böyle düşününcede bi garip oluyor insan) balıklarla birlikte onların dünyasında, onlar gibi yüzüyorsun.
Denizin ortasında asılı kalmış gibi… Özgürce… Karagöz sürüleri geçiyor yanından elini uzatsan yakalayacakmışsın gibi. Başka bir yerde kayaların içinden Müren başını çıkarmış sevimli bir bakış atıyor sana. Sevimli dediysem çokta yaklaşma sen yani.
Düşüncesi bile heyecanlandırmıyor mu insanı?
 

Yıldızlı Dalıcı Eğitimi Nedir ?

Discovery dalışınızı yaptınız sonra kuvvetle muhtemeldir bağımlısı oldunuz ve bu yola baş koydunuz. “Dalma işi bende” diyorsunuz, o halde hemen en yakın dalış teknesine müracat ediyorsunuz.
Dalış eğtimi için başvurunuzu yaptınız, gerekli evrakları teslim ettiniz, eğitim için gerekli ödemeyi de yaptınız. Artık 1 Yıldız dalıcı eğitimi almaya hazırsınız…
Darısı 2. 3. yıldızlara ve daha nice yüksek mertebelere…
Dalış kayıt defterinizde 20 kayıtlı dalışınız olana kadar 1 Yıldız Dalıcısınız…

Dalış Eğitimi…

Dalış eğitimimizi Ayvalık’ta Prodivers Ayvalık dalış teknesinde çok tatlı bir bayan olan, Çağlayan hoca ile alıyoruz. 4 dalışla eğitimi tamamlayacağız ve 1 Yıldız dalgıç ünvanını alıp 18 metreye dalabileceğiz.
Dalışla ilgili tüm teorik bilgileri aldıktan sonra sıra uygulama kısmına geçiyor. Bizde heyecan had safhada, ilk kez dalış yapacağız. Önümüzde bir sürü zımbırtı var. Birkaç dakika önce duyduklarımızı unutmamak için sürekli alet edevatın isimlerini tekrarlıyoruz, neyin nereye takılacağını aklımızda tutmaya çalışıyoruz. Birazdan dalacağız sakata gelmeyelim.

“BC evet o bu oluyor, tüpümü ona bağladım, Regülatörümü buna bağlıyorum, orası sağ tarafta burası solumda kalıyor. O oraya, bu buraya mı? Yada şuraya mı?”
Hazırlık kısmında ufak çaplı bir curcuna söz konusu olsa da gerek birbirimizin bilgilerini tamamlayarak gerek hocamızdan yardım alarak giyinip kuşanıyoruz ve er meydanına çıkıyoruz. (Yazar burada kendini olayın heyecanına fazla kaptırmış ve havaya girmiştir)
Üzerimizde, bizi acayip cool gösterdiğine inandığımız ve binbir zorlukla giydiğimiz “öğğü nefes alamıyorum” dedirten dalış giysimiz,  belimizde kurşun ağırlık kemerlerimiz, sırtımızda kamburumuzu çıkarmış olan oksijen tüpümüz, yüzümüzde maskemiz ve ayaklarımızda paletlerimizle paytak paytak teknenin ucunda buluyoruz kendimizi.
Bizim için büyük ama insanlık için hiçbir şey ifade etmeyen o koca adamımızı atıyoruz denize doğru..

Denize atladıktan sonra üzerimizdeki ağırlıkları hissetmiyoruz bile dalasımız var bir an önce. Çağlayan hoca ufak bi brifing vererek 4 kişilik sevimli grubumuzu ikişer kişi buddy yapıyor.
Nedir bu buddy ne yapar dersen “ufff sorumlulukları çok büyük” dalış arkadaşın o senin. Sürekli sağında solunda etrafında bulunmalısınız birbirinizin. Kardeş kardeş yan yana keşfediyorsunuz su altını.
Dalış öncesi birbirinizin ekipmanınızın tam ve doğru olup olmadığını kontrol etmesi ile başlıyor birlikteliğiniz. Su altından çıkana kadar devam ediyor. Herkes kendi buddysinden sorumlu.
Her hangi bir sorunda örneğin sizin yada dalış arkadaşınızın (Buddyinizin) havasının bitmesi durumunda birbirinize yedek havayı verebilmeli destek olmalısınız.
Belli aralıklarla birbirinizi kontrol etmeli, bir sorunu var mı diye ara sıra el kol ve bilumum vücut uzuvlarınızla sorular sormaya çalışmalısınız. Ne zamanki şu yukarıdaki resimde gördüğün “bir sorun yok, her şey yolunda” işaretini görüyorsun o zaman rahatlıyorsun…

Kulak Eşitleme Nedir? Nasıl olur?

Buraya kadar herşey güllük gülistanlık, henüz kulak eşitleme denen illetten bi haberiz. Heyecanla bakıyoruz birbirimize, dakikalar sonra yaşayacakları acı dolu anları bilmeden gülüp eğlenenler var, espiri falan yapıyorlar…
Birçok kişiyi dalıştan soğutacak tek şey olduğunu düşündüğüm kulak eşitleme mevzusu bu işin en gıcık tarafı… Kulak eşitlenmediğinde hevesle gittiğiniz dalış size zehir olabilir… Herkeste olur mu dersen elbette hayır. Ben bu konuda en şanslı insanlardan biriyim mesela.
Nedir bu kulak eşitleme mevzusu dersen şöyle açıklayayım; Vücudumuzda solunum ve sindirim sistemimizin alışık olduğu hava basıncı, suyun derinliklerine indikçe artar. Basınç arttıkça kulak zarı içeriye doğru baskı yapmaya başlar ve kulağınızı açmadığımız sürece müthiş acı vermeye başlar (yaşayanların yalancısıyım)
Bunu önlemek için ağız ve burun kapatılarak dışarıya hava vermek gerekir.
Kulak eşitleme işin düğüm noktası, eşitleme sonrası düğüm çözülüyor. Bunu aşarsan dalıştan zevk alırsın. Sonrasında ver elini derin deniz… Denizler korksun artık senden. Kulağını eşitledin boru mu?
Beni soracak olursan “benim solunum sistemim dalış için dizayn edilmiş:)”
Derinlere daldıkça kendi kendine açılıyor. Fark etmiyorum bile. “Ay hıh, bende bi havalar” Kimbilir belki sen de bendensin. Bi dene bence. Denemeden bilemezsin öyle değil mi?

Dalış Nasıl Bir His?

Her çocuğun hayalini süsler ya uçmak. Birgün uçabileceğini düşünmek.. Hadi ama senin de hayallerini süsledi bi dönem hatırlasana. Sonra büyüdükçe bunun olamama ihtimali geldi aklına, dahada büyüdükten sonra bunun tamamen imkansız olduğuna kanaat getirdik…
İşte bu noktada, yapacağınız bir Scuba çocukluk hayallerinin gerçek olabileceğini gösteriyor. Suyun altında uçmak gibi dalış yapmak. Kuşlarla değil balıklarla uçmak gibi. Bu hayallerin de ötesinde.
Atmosfersiz ortamda hareket etmeye çalışan astronotları izleyip tebessüm ettin hep. Birde su altında kendi videonu çekip izlesene, bi o kadar eğlenceli
(Yukarıda buddynin yararlarından bahsetmiştim. Bakınız buddymiz burada da çok işe yarıyor. Videonunzu ona çektirebiliyorsunuz. Sevin Buddylerinizi…)

Vurgun Yemek Nedir? Nasıl Olur?

Her Sporun vardır ya kendine göre bir tehlikesi bu işin tehlikeli yanıda vurgun yeme ihtimali oluyor. Çok sert bi giriş oldu kabul. Korkma öyle kurallara uyulmaması durumundaki olasılıktan bahsediyorum yalnızca. Kurallara uyulması halinde vurgun yeme ihtimaliniz sıfır. Ki biz uslu çocuklarız öyle değil mi?
Aslında futbol oynadığında düşüp sakatlanma ihtimalinden daha az tehlikeli… Vurgun sonrası bilinç kaybı, doku kaybı hatta felç olma ihtimali vardır.
Dokularımızda bulunan azot gazı normal şartlarda sıvı haldedir. Yüksek basınca maruz kalındığında bu gaz kana karışır ve bu gazın solunum yoluyla atılması gerekmektedir.
Ancak gazın biranda değil zamana yayılarak yavaş yavaş atılması sağlanmalıdır. Bundan mütevellit su altından yüzeye çıkışın aniden değil yavaş yavaş zamana yayılarak yapılması hatta belli derinliklerde bir süre zaman geçirilmesi icap eder. Bunun için ideal zaman ortalama 1 dakikada 9 metrede şeklindedir.
İşin güzel yanı bunu siz hesaplamıyorsunuz dalış hocanızı izlemeniz kafi.
Sualtında dolaşıp balıklarla yüzerken bir anda nasıl olduğunu bile anlamadan kendinizi sığda buluveriyorsunuz.
Dalış öncesi teorik eğitimde verilen bilgiler önemsenmelidir.
Mesela ağızlığım çıktı ne yapacağım nefes alamam hemen BC mi şişirip yukarı çıkmalıyım dersen vurgun yemen kaçınılmaz olur.
Güvenlik kurallarına riayet edilmesi ve yeterli teknik bilginin alınması halinde korkulacak bir durum değildir..

***

Su altı dünyası keşfetmeye değer.
Sen de gelsene birlikte keşfedelim…