Marmaris Rehberi
Marmaris'te gezilecek yerler. En güzel Marmaris plajları, Marmaris'te nerede ne yapılır ve muhakkak görülmesi gereken yerler nerelerdir?Sayfa İçerikleri
- 1 Neden Marmaris’e gitmeliyim?
- 2 Marmaris’te Neler Yapılır ?
- 3 Marmaris Yakınlarında Neler Yapılabilir ?
- 4 Marmaris Plajları Nelerdir?
- 5 Marmaris Nerededir? Nasıl Gidilir?
- 6 Nerede Kalınır?
Yazın bittiği gerçeğiyle yüzleştiğim şu günlerde “açeydim kollarımı, gitme diyeydim” cümlesi adeta pelesenk olmuş durumda dilime…
Bu yaz bir yanımı bıraktım Marmaris’te. Kim bilir belkide o parçamı almaya diye gider dönemem geri.
Marmaris’i sahiplenip, ben de “of bu yazlıkçılar artık gitsede rahatlasa ortalık” muhabbeti yapabilir miyim doyasıya..
Bir Marmaris furyasıdır tutturmuş herkes gidiyor. “Ne var abi bu Marmaris’te?”
Nereden başlayayım bilemiyorum ki… Hayran kaldığım o huzur veren yemyeşil doğasını mı anlatmalıyım önce, yada birbirinden güzel kumsallarından, eşsiz koylarından mı bahsetmeliyim, yada bakmaya ve yüzmeye doyamadığım tertemiz, berrak sıcacık ve bol tuzlu denizini mi anlatma çabası içerisine girmeliyim?
Yada en güzeli hiçbir şey söylemeyip “anlatılmaz yaşanır” cümlesiyle başlayıp “yalnızca git ve gör” şeklinde mi tamamlamalıyım cümlemi?
***
Marmaris Türkiye’deki en gözde tatil mekanlarından biri. Sonuna kadar hak ediyor hani bunu. Sağım solum önüm arkam her yer dağ, her yer ada. İşte tamda görmek istediğim manzara. Cennetten bi parça gibi… Alabildiğine yeşil alabildiğine mavi… Sanki yalnızca bu iki renkten ibaret gibi Marmaris. Huzur için bu iki renk yan yana geldiğinde başka renge gerek var mı?
Yeşil hep huzurdu, sakinlikti. Bir ağacın altına yattığında yüzünde oluşan gülümsemenin sebebiydi yeşil. Mavi özgürlüktü enerjiydi güçtü. Başını göğe kaldırdığında içinde oluşan kocaman mutluluktu.
Birlikte çok güçlü olduklarına inandığım bu iki renk hiç yalnız bırakmıyor seni Marmaris’te. Yeşil ve mavini her tonunu görmek mümkün..
Yaklaşık 90.000 nüfusa sahip olan ilçenin nüfusu, sezonda adeta tavan yapıyor. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği bölge, herkese unutulmayacak bir tatil yapabilme imkanı sunuyor…
***
Marmaris’te yapabileceğiniz şeyler hayal gücünüzün ötesinde, sınırsızdır…
Birbiriyle çelişkili olduğunun düşündüğünüz ve “hadi canım hepsi mi?” dedirten bu farklı tatil tarzlarının tümünü yaşayabilme imkanı sunuyor Marmaris.
“Yalnızca deniz, kum güneş” diyeninden“action” arayanına, “tarih olmazsa olmaz” diyeninden modernlik ve lüks arayanına, “sessiz sakin kafa dinleyip temiz hava isterim” diyeninden “eğlence ve gece hayatı olmazsa olmaz abi” diyenine kadar tüm ziyaretçilerinin isteğini karşılıyor ve unutulmaz bir tatil yaşatıyor.
Geriye ise, yüzünde hoş bir tebessümle, yaşadığın ve herkese anlatılası unutulmaz bir tatil anısıyla birlikte “neden daha önce gelmemişim” diye hayıflanıp kendi kendine serzenişte bulunan bir adet “sen” kalıyor. Bıkmadan sıkılmadan tekrar tekrar gelinesi bir şehir Marmaris.
Marmaris’in merkezine çıkıp marinada şöyle bir yürüdüğünüzde gördüğünüz birbirinden lüks yatlara dibiniz düşebilir aman dikkat. Tam bir yelkenli sevdalısı olan beyim sebebiyle bilhassa yaz tatillerimizin ana konusu olan teknelere ilgi duymaya başlayan ben, motor yatlardan gözümü alamadım. (Hoş kendisi motor yat sevmez, onun olayı yelkenli) Hayır bizde de tekne var. Her ne kadar Marmaris’te gördüğüm yatların filikası gibi dursa da, abartmayı seven akrabalar sayesinde bizim balıkçı teknesi, Almanya’daki akrabaların kulağına 11 metrelik tekne olarak gitmeyi başarmıştır.
“Mutfağı büyük mü?” “Kaç kamarası var?”
“Ha mutfak diyosun?” “Kamara mı dedin pardon o ne?”
Severiz abartmayı seven akrabaları:)
***
Bu doğa ve deniz, lüks alışveriş merkezleri, yüzlerce farklı restoranları ve cafeleriyle birleşince ideal, yaşanılası şehir profili çıkarıyor ortaya…
Neden Marmaris’e gitmeliyim?
Çünkü aradığın her şey orda:) Hayır seni tanımıyorum ama yinede aradığın her şey orda:) Herkese hitap eden herkesi kucaklayan bir şehir Marmaris.
Benim “iyi ki” lerimden biri.
Marmaris’te Neler Yapılır ?
İnsanın sıkılmaya vaktinin olmayacağı yegane şehirlerden biri olsa gerek. 10 günlük Marmaris tatiline sığdırılamayan onlarca şey kalsa da, bu mutlu etti bi noktada beni.
Marmaris’e tekrar gelmek için sebeplerim var bir sürü:) Hoş, sebepsiz de gelinir ya…
***
“Benim olayım deniz abi” diyorsan ve önceki hayatında Deniz kızı falan olduğunu düşünüyorsan Marmaris tamda senin yerin, hiç düşünme bile. Senin için Cennet burası. Marmaris denizden ibaret. Hem de sıcacık, hem de bi deli mavi, hem de tertemiz…
Adrenalin tutkunuysan adrenalini doruklarda yaşamak için, su sporlarının her türlüsünü bulabileceğin biryer burası. Scuba diving, parasailing, flyboard, Jet Ski, ringo, deniz muzu, bunlardan yalnızca bazıları.
Bunun haricinde eğer tarih meraklısıysan ve tarihi yerleri gezmeyi seviyorsan yine gel, Marmaris Kalesi, Hafsa Sultan kervansarayı, knidos ve diğer antik kentler gibi birçok tarihi kalıntıları burada görmen mümkün.
Eğlence dans müzik ve gece hayatından vaz geçemeyenlerdensen, Marmaris gece hayatının oldukça hareketli ve dibine kadar yaşandığı yerlerden biri. Marmaris merkezde bulunan barlar sokağı gece boyunca hiç bitmeyen enerjisiyle sabahın ilk ışıklarına kadar son derece hareketli. Öte yandan Uzunyalı bölgesindeki cafelerde ise her tarza uygun müzik bulmak mümkün. Canlı, cansız, yerli yabancı, slow hareketli…
Ruh haline göre seçebileceğin onlarca farklı tarzda cafe mevcut.
Doğa tutkunları için sonsuz doğal güzellikleri olan bir şehir. Marmaris milli parkı, içinde barındırdığı birçok farklı bitki çeşidi ve hayvan türüyle bekliyor sizi.
Bol bol trekking yapılabilir, tarihi yerleri gezebilir, birçok farklı tur arasından size hitap eden turu seçip tekne turlarına katılabilir, yunus parkını ziyaret edip yunuslarla birlikte yüzme imkanı bulabilirsiniz…
Marmaris Yakınlarında Neler Yapılabilir ?
Bu yaz Marmaris ana konaklama yerimizdi. Bulunduğu konum dolayısıyle civarını günübirlik dolaşabileceğimizi düşünerek obamızı Marmaris’e kurduk.
Fethiye’de yamaç paraşütü, Dalyan’da Ceretta Cetettalarla dalmak. Bu bölgeler Türkiye’de bu aktivitelerin yapılabileceği en iyi yerlerden biri. Üstelik Marmaris’e yalnızca 1 – 2 saat mesafede.
Aşağıya, Marmaris’ten günübirlik gidip yapabileceğiniz birkaç aktivite listeleyeceğim.
- Fethiye – Marmaris arası 125 km. – Türkiye’de “Yamaç paraşütü” denince akla ilk gelen yer şüphesiz Fethiye Ölüdeniz. Yamaç paraşütü için kuşkusuz Türkiye’nin en iyi yerlerinden biri. Marmaris’te konaklıyorsanız ne yapın edin muhakkak Fethiye’ye uğrayıp 2000 metre yükseklikteki babadağından aşağıya süzülme deneyimini yaşayın. Bunun için yalnızca 125 km. yol katetmeniz gerekiyor.
- Datça – Marmaris arası 70 km. – Datça, sessiz sakin kendi halinde, sevimli bir tatil beldesi. Datça birbirinden güzel koyları ile ünlü aslen. Bu koylar dolaşmakla bitmez elbette. Fakat “Marmaris’e gelmişken Datçayı’da göreyim” diyenlerdenseniz, günübirlik bizim uyguladığımız gibi bir plan uygulanabilir.
Sabah bir plaj belirlenip orada vakit geçirilebilir. Biz araştırmalarımız sonucu birçok listede en iyi plajlar arasına girmeyi başarmış olan Ovabükü plajında idik. Akşam üzeri, tarihi ve otantik havasıyla Alaçatı tadında Eski Datça gezilebilir.
Bu uzun günü ardından kendinizi ödüllendirip, akşam yemeği için kesinlikle Datça merkez sahildeki balık lokantalarında muazzam mezeler eşliğinde balık yenilebilir. - Dalyan – Marmaris arası 90 km. – Dalyan tüplü dalış yapılabilecek en güzel yerlerden biri. Nesli tükenmekte olan Caretta caretta ların yoğun olarak görüldüğü bölgelerdendir. Bir deniz kaplumbağasıyla yüzme düşüncesi sizcede çok hoş değil mi?
Bunun yanı sıra çok sayıda farklı türü de görmeniz mümkün. Batık ve mağara dalışları da bu bölgede yapılabiliyor. Dalış tutkunları için mutlak dalınası yer olduğu kanısındayım.
Marmaris Plajları Nelerdir?
En temiz ve en güzel plajlara sahip olan Marmaris, birbirinden güzel koylara da ev sahipliği yapıyor. Ama beni en etkileyen şey Marmaris’te nerede denize girersen gir karşında aynı manzara, büyüklü küçüklü bir sürü dağ bir sürü ada. “Yorulmadan yüzerim” hissi veren adalar. Buruşana kadar kalınası sıcak deniz. Deniz suyunun sıcacık olmasından dolayı Marmaris’in her bölgesinde akşamları da denize girenleri görmek mümkün. Şimdilerde biraz ürkütücü bulsam da, gece denize girmenin verdiği tat bir başkadır hani. Denizaltıyla ilgili hiçbirşey bilmediğim o günler nede zevk alırdım…
***
1 – Marmaris Uzunyalı Plajı:
Marmaris halk plajından sonra başlayıp İçmelere kadar devam eder. Yaklaşık 10 km dir. Ücretli olan bu plajın arka tarafında çokça restoran, cafe ve bar görmek mümkündür. Oldukça kalabalık ve hareketli bir plaj.
2 – Marmaris Halk Plajı: Marmaris merkez’de bulunan halk plajı tamamen ücretsizdir. Soyunma kabini, duş ve wc mevcuttur. Plaj çok geniş bir alana sahiptir ve Uzunyalı plajıyla birleşir. Suyu müthiş temiz diyemem ama etrafına baktığında kendini uçsuz bucaksız bir denizde değilde küçük bir su birikintisinde hissettiren ve her yanını kapatan dağlar herşeyi görmezden gelmenize sebep oluyor.
3 – İçmeler Plajı: Marmaris’in en güzel plajlarından biri kuşkusuz İçmeler plajı. Otellerin çokça bulunduğu bölgelerden biridir. Benim de Marmaris’teki favori plajlarım arasındadır kendileri. Ortamı çok nezih ve suyu çok temizdir. Bir o kadarda nizamlı ve intizamlı çevreye sahiptir. Karşıda gördüğün dağların, “ben o adaya yüzerim” şeklinde verdiği his paha biçilemez.
4 – Turunç Plajı: Sevimli bir sahil kasabası olan Turunç plajı mavi bayraklı plajlar listesindedir. Plaj tamamen ücretsizdir şezlonglar dahil. (Ben şok) Tur tekneleri genelde burada 1 – 1,5 saatlik molalar veriyor. Bu esnada kasabayı gezebilir ve tur teknesinde o koy senin bu koy benim gezip denize girmekten hala gına gelmediyse plajında denize girebilirsiniz.
5 – Kleopatra Plajı (Sedir adası): Şimdi sen “kum almak yasak” diye tabelaya yazıyorsun ya, daha bi alasım geliyor benim. Daha cazip hale getiriyorsun olayı ona göre. Kleopatra’nın Mısır’dan özel olarak getirttiği kum olduğuna inanılan özel ve güzel, bir garip kumlu plaj. Adada bulunan bu plaja, yolcu teknesiyle 15 – 20 dakikalık bir yolculuk sonrası ulaşıyorsunuz.
6 – İncekum Plajı: Adından da anlaşılacağı gibi incecik muhteşem bir kumu olan bu plaja arabayla giriş yapılamıyor. Tabelaları takip edip İncekum plajı bölgesine geliyor ve arabanızı oraya park ediyorsunuz. 10 – 15 dk da bir gelen traktörün römorku ile, 4 – 5 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşıyorsunuz plaja. Hınca hınç dolu olan plaj, suyuyla büyülüyor ziyaretçilerini.
7 – Kızkumu: Bende tam buralarda “efsaneye göre” diye başlayan bir plaj, bir tarihi kalıntı neyin yok mu diyordum ki, kızkumu plajı “ben buradayım” diye nidada bulundu. Koştum geldim… Ah bu kralın kızı… Ah bu kavuşamayan aşıklar… Sizinle besleniyor tarih…
Denizin içine doğru 800 m. yürüyebileceğiniz kızıl kumu olan plaj. Bölgeye farklı bir atmosfer katıyor…
Plajlarla ilgili ayrıntılı bilgi için Marmaris En güzel Plajlar başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Marmaris Nerededir? Nasıl Gidilir?
Marmaris, Ege denizinin ve Akdeniz’in birleştiği noktada Muğla’nın birbirinden güzel ilçelerinden yalnızca biridir. Bodrum’dan sonra Muğla’nın en kalabalık 2. ilçesi ünvanına sahip olan bölgeye hava yolu, kara yolu veya deniz yoluyla ulaşmak mümkündür.
Marmaris’e en yakın hava alanı Dalaman‘da bulunuyor. Dalaman Marmaris’e 95 km mesafededir.
Otobüs seferleri birçok ilden mecut olup İstanul’dan 13 saat, Ankara’dan 10 saat, İzmir’den 5 saat uzaklıktadır.
Özel aracınızla ulaşım sağlarken yolculuğu da tatilin bir parçası gibi düşünüp yer yer molalar vererek, yolculuğu sıkıcı olamaktan çıkarıp daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Birde yolculuk öncesi güzel bir Playlist hazırladıysanız değmeyin keyfinize.
10 parçalık bir listeniz varsa beyin sulanıyor bi yerden sonra. Yapmayın bunu kendinize. Tecrübeyle sabit…
Nerede Kalınır?
Marmaris’e gidecekseniz ve kar kış kıyamette, yaz tatili hayalleri kurup fellik fellik fırsat sitelerini dolaşıp, sezondaki fiyatların 1/3 fiyatına uygun bir otelde yer ayırtmadıysanız, hiç endişelenmenize gerek yok. Zira aynı gün gidip, birçok seçenek arasından cebinize ve size hitap eden en uygun konaklama mekanı bulmanız mümkün.
Şehir merkezi, İçmeler bölgesi, Armutalan ve Uzunyalı bölgesi otellerin en yoğun olduğu bölgeler. Bu bölgelerde, bütçenize uygun oteller, apart oteller veya pansiyonlar tercih edilebilir.
***
Ah bisiklet yolları olan güzel şehir, yayaya yol verilen ve bu yüzden kendini önemli hissettiren şehir… İstanbul’dan gelen biri olarak yabancıyız bu tür inceliklere. Kendimizi köyden şehre göç etmiş, adaptasyon sorunu yaşayan biri gibi hissetmemize sebep olma. Ürkütme bizi… 10 günün sonunda kendimi yayaya yol verirken buldum. Huyumu suyumu değiştirdin…
Bakkalından simitçisine, niyetçisinden mısırcısına kadar hemen herkesin İngilizce başta olmak üzere Rusça, Arapça ve Japonca konuşmaya çalıştığı kısmende başarılı olduğu halkın yaşadığı bir garip şehir…
Doyamadığım şehir…
***
Özleniyorsun…
Benzer Yazılar
Bolu Yedigöller Gezilecek Yerler Her mevsim ayrı güzelliğe sahip olan Yedigöller Milli Parkı hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi bu yazımda bulabilirs.. Marmaris En Güzel Plajlar Marmaris'in en ünlü ve en güzel 7 plajını bu yazımda listeledim. Marmarais'e gitmeden rehber niteliğindeki bu yazıya muh.. Altınoluk Kazdağları Şahinderesi Kanyonu Altınoluk Şahinderesi kanyonu nerededir? Şahinderesi kanyonuna nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadardır? Kaz dağlarında n.. Sıcak Hava Balonu İle İlgili Herşey Sıcak hava balonu fiyatı nedir? Sıcak hava balonu nasıl çalışır? Sıcak hava balonu ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu.. Kaz Dağları Mıhlı Şelalesi Kaz Dağlarında bulunan Mıhlı Şelalesi hakkında öğrenmek istediğiniz her şey tüm detayları ile bu yazıda. Nerededir? Nası.. Kapadokya’da Yapılması Gereken En Güzel 5 şey Kapadokya'da bu 5 aktiviteyi yapmadan kesinlikle dönmeyin. Kapadokya'da yapabileceğiniz en güzel etkinlikler bu yazıda. ..En Çok Okunan Yazılar
Bolu Yedigöller Gezilecek Yerler Foça Gezilecek Yerler ve Kamp Alanları Cunda Adası Kamp Alanı Kız Kulesi Tarihi ve Efsanesi Kartepe Kayak Merkezine Nasıl Gidilir? Malzemeler Nasıl Kiralanır? Fiyatlar Nelerdir? Bozcaada Çadır Kampı Alanı Bozcaada Gezi Rehberi Efes Antik Kenti Marmaris Rehberi Marmaris En Güzel Plajlar