Sıcak Hava Balonu İle İlgili Herşey

Sıcak Hava Balonu İle İlgili Herşey

Sıcak hava balonu fiyatı nedir? Sıcak hava balonu nasıl çalışır? Sıcak hava balonu ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazıda.

Sayfa İçerikleri

Kapadokya denilince ilk akla gelen şeylerden biri kuşkusuz Sıcak hava balonu oluyor. “Balona binmek”  “Ölmeden önce yapılacaklar” listemin üst sıralarında  yer aldı hep. Bugün bu maddeye “tik” atmanın verdiği mutlulukla yazıyorum yazımı.

Gittiğimde fark ettim ki “balon” buz dağının görünen kısmıymış, Kapadokya tarihi,  birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok kültürü  kucaklayan kocaman bir cennetmiş.
Yazıyı okudukça tekrar gitme isteği uyandıran Tüm Kapadokya gezime buradan, ilk 5 listemde buradan bakabilirsin.

Sabahın ilk saatlerinin huzur verici bir özelliği vardır hep. Sakin ve sessiz ve birazda hüzünlü. Ama buram buram huzur kokar, enerji verir.
O gün farklı başlıyor. Yine sessiz ve sakin, yine hüzünlü ve huzurlu ama bir o kadarda heyecanlı. Bir o kadar da neşeli ve coşkulu.
***
Yerden metrelerce yüksekte tam karşındaki dağların ardından güneş kendini göstermeye başlıyor ufaktan. Etrafında onlarca balon gökyüzünde asılı gibi nazlı nazlı süzülüyor. Ayaklarının altında tüm ihtişamıyla Peri bacaları serili.
Önün alabildiğince açık Uç hisar, Göreme, Avanos Kızılırmak ve Erciyes dağına kadar her yeri gördüğün geniş bir manzaran var.
İşte böyle güne “merhaba” diyorsun o sepetten. Böyle başlıyor Kapadokya’da gün.

 Her yıl binlerce turistin akın ettiği Kapadokya’ya en çok Kore ve Japonya insanını ilgi gösteriyor.
Balon fiyatları göz korkutsa da, biraz sınırları zorlayarak birazda inisiyatifli balon şirketleriyle uçmayı tercih ederek, bir şekilde uygun bütçe oluşturulmalı ve sıcak hava balonuna binmeden dönülmemeli masallar diyarından.

BALONUN TARİHİ

KİM İCAT ETTİ İLK BALONLA UÇAN İNSAN KİMDİR ?

İlk sıcak hava balonu 1782 yılında Fransız asıllı Joseph ve Etienne Montgolfier adında iki kardeş tarafında icad ediliyor..
Birçok deneme yapıldıktan sonra balonu bir canlıyla test etme sürecine gelindiğinde balon 19 Eylül 1783 yılında bir grup insan karşısında Paris’te bir kuzu, bir ördek ve birde horozdan oluşan mürettebatı ile ilk uçuş gerçekleşiyor ve başarılı bir şekilde sonuçlanıyor.
Bir basamak sonra ilk insanlı uçuş gerçekleştiriliyor.
20 Kasım 1793 yılında Paris’te gerçekleşen uçuş Fransız fizikçi Jean François Pilatre de Rozier ve Marquis François Laurent d’Arlandes tarafından gerçekleştiriliyor ve ilk balonla uçan insanlar olarak adlarını tarihe altın harflerle kazıtıyorlar…

SICAK HAVA BALONU İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLENLER

SICAK HAVA BALONU GÜVENLİ MİDİR ?

Evinde otururken damına uçak düşme ihtimali hep vardır.  Olmaz deme ihtimal neticede. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak evin ne kadar güvenliyse sıcak hava balonu da o derece güvenlidir.
Asıl soru şu; Belki de hayatında 1 kez yaşayabilme ihtimali olan bir deneyimden mahrum kalmak mı istiyorsun? Bu deneyimi yaşayabilme imkanın varken korkunun göz ardı edilebileceğine inanıyorum. Heyecanla balonun havalanmasını beklerken ayaklarının yerden kesildiğini hissetmeyeceksin bile.



 

Risk olduğu düşünülen olumsuz hava koşullarında uçuşlar firma tarafından iptal ediliyor.
Otel sahibimiz Nalan Hanım'ın anlattığına göre (Ülkeyi hatırlayamayacağım) sırf balonla uçmak için Kapadokya’ya gelen 3 kişilik bir turistin 3 günlük tatillerinde her sabah uçmak için beklediklerini ne var ki olumsuz hava koşullarından dolayı uçuş gerçekleştiremeden döndüklerini anlatmıştı.

SICAK HAVA BALONU FİYATI NEDİR ?

Fiyatları firmalara göre değişiklik gösteriyor elbette fakat ortalama bir fiyat verecek olursak 3000 - 5000 TL  arasında  (2024) Zannediyorum 10 yaş altı çocuklar için fiyat %50 indirimli oluyor.  Biz otelimizin tavsiye ettiği Voyager Balloons firmasıyla uçtuk bir miktar ıskontoları oldu. Birde bedava uçuş hediye ettiler sağ olsunlar. Nasıl ücretsiz uçuş yaptığımla ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Onlarca firma var, elbette bütçe önemli fakat daha da önemlisi güvenilirlik ve memnuniyet.
 

SICAK HAVA BALONU NASIL UÇAR NASIL YÖN VERİLİR ?

Sıcak hava balonu yanmaz bir kumaştan yapılır ve balonun içine doldurulan sıcak hava sayesinde balon havalanır. Sepetin üst kısmında balonun hemen ağzında bulunan ateşleme sistemi sayesinde yukarı ve aşağıya rahatça hareket ettirilebilir. Gövdeden sarkan iki ip bulunur. Bunlardan biri ateşleyiciyi kontrol etmeye yarar ve balonun havalanması istenildiğinde bu ip çekilir. Diğer ip ise balonun en tepesinde bulunan havalandırmayı kontrol eder ve balonun alçalması istenildiğinde bu ip çekilerek içerideki sıcak hava boşaltılarak balonun alçalması sağlanır.


Balonlar dikey olarak rahatlıkla hareket ettirilebilir fakat yatay manevra yapamadıklarından dolayı balon rüzgarın şiddetine ve yönüne göre hareket eder. Rüzgar nereye eserse o tarafa sürüklenirsin.  En tepe noktada dahi rüzgarı hiç hissetmezsin.
Bundan dolayıdır ki balonların kalkış yerleri ile iniş yerleri bir olmuyor.
Aşağıda balonu araba ile takip eden bir ekip oluyor ve sürekli pilotla kontak halinde oluyorlar. En uygun boş alan tespit ediliyor ve ekip bilgilendiriliyor. Pilotun tecrübesi ve maharetli elleri sayesinde başarı ile iniş gerçekleşiyor.

BALON KAÇ KİŞİLİK ?

Balon yolcu kapasiteleri 10 kişi ila 25 kişi arasında değişiyor. VIP ve standart uçuşlar yapılıyor. Tercih edilen uçuş türüne göre sepetteki kişi sayısı değişiklik gösteriyor.

KİMLER UÇUŞ YAPABİLİR ?

5 yaş ve üzeri çocuklar ile 80 yaşın altındaki kişiler için tavsiye ediliyor. 

SAAT KAÇTA BİNİLİYOR ?

Saat 04:00 gibi balon firmanızın servisi sizi otelinizin kapısının önünden alıyor. Sonrası her firma için aynı mı bilemiyorum ama benim tercih ettiğim firma olan Voyager Balloons sizi alıp firmanın şubesine götürüyor. Orada ufak bir kahvaltı veriliyor.
Sonrasında ise tekrar arabalara binip balon uçuş alanına getiriliyorsunuz. Siz geldiğinizde balonlar uçuş için hazırlanıyor. Yerde yatay şekilde duran balonların içlerine sıcak hava dolduruluyor. Heyecan orada başlıyor. Gecenin karanlığında balonların şişirilmesine şahitlik etmek ayrı güzel.
Tan ağarırken balona binip gökyüzünde izliyorsunuz güneşin doğuşunu.
Uçuş için hava koşullarının en uygun olduğu saatler olmasının yanı sıra bu kadar erken binilmesinin sebeplerinden biride gün doğumu manzarasının gökyüzünde doyasıya izlenebilmesi oluyor…

NE KADAR YÜKSEKTEN UÇUYOR ?

Biz max. 800 metreye kadar yükseldik. Pilotumuzun söylediğine göre max. 1000 metreye kadar çıkabiliyormuş. Bazı pilotlar en yüksekten uçmayı tercih ederken bazıları ise peri bacalarının arasından otellerin üzerinden kendinden emin bir şekilde geçerek sizde “aman peri bacasına çarpacağız” hissi yaratarak ufak bir adrenalin yaşatıyorlar. Çarpmadan teğet geçiyor tabi ama bence pilot yolcuların yüzündeki o endişeli bakışlardan zevk alıyor:) Okudum ben onu o ifadeyi.
2 kez art arda balona binen biri olarak yaşadım her iki tecrübeyi de :) Okumadın mı yoksa? Bakınız burada balon turu bölümünde anlattım bunu.


İlk günkü uçuşum hep yüksektendi.  Her şey donmuş gibi gözüküyor. Hiç bir şey hareket etmiyor ve sanki sen bir fotoğrafın içindesin. Güneşin, dağların arasından çıkıp doğuşuna saniyesi saniyesine şahit oldum.
İkinci gün daha farklı bir uçuş deneyimi yaşadım. Dev peri bacalarının arasından süzülerek geçtik. Otellerin üzerinden bize el sallayarak “hellooo” diyen turistlere bir “hello” da biz dedik.
En yüksek tepelerde, sabahın ilk saatlerinde balonlarla fotoğraf çekilmeye gelen ve ayağı kaysa düşecek hissi veren sanatçı arkadaşların yanlarından süzülüp bir pozda biz verdik.
(Tüm tur boyunca Kapadokya ile ilgili birçok bilgilendirmeyi hem İngilizce hem Türkçe olarak yapan ve son derece esprili pilotumuz umarım aradığı satılık arsayı bulabilmiştir.)
“Ben de ilk uçuşlarımda çok heyecanlanıyordum ama şimdi her gün uçtuğumuz için artık yukarıdan satılık arsa ilanlarına bakıyorum”


BALON UÇUŞLARININ SÜRESİ NE KADARDIR ?

Standart uçuş ve De lüks uçuş olmak üzere iki tip uçuş yapılıyor. Standart uçuş süresi 1 saatken De lüks uçuşlar 1 saat 30 dk sürüyor.
Aşağıdaki resimde uçuşlarını başarı ile tamamlayıp profesyonel işbirliği ile inen balonların ekiple birlikte havalarının indirilmesi aşamasını görebilirsiniz.

NE GİYMELİYİM ?

Ben Haziran ayının ilk haftası gerçekleştirmiştim uçuşumu. Sabahın çok erken saatlerinde uçuşlar gerçekleştiği için o saatlerde  hava epey serin oluyor. Kapadokya'ya gelirken mümkün olduğu kadar az eşya getirme çabası içerisinde olduğumdan dolayı kalın şeyler almamaya özen gösterdim, havalar da sıcaktı o ara, ne olur ne olmaz diye son anda yanıma ince bir hırka aldım. Bana “keşke”leri ve “iyiki”leri yaşatan hırka. Keşke dedim “daha kalın bir şeyler alsaymışım yanıma”, sonra durdum dedim ki “iyi ki bunu almışım son anda  ya o da olmasaydı."
Tavsiyem; bavuluna kalın şeyler koymaktan korkma. Sırtında mı taşıyorsun sanki yahu?

BALON İNDİKTEN SONRA NE YAPILIYOR ?

Jean François Pilatre de Rozier ve Marquis François Laurent d’Arlandes’in kontrolünde Paris’in göbeğinden havalanıp çatı tepelerinden uçan balon, 6 mil uzaklıktaki üzüm bağlarına iniş yapıyor. Bölgenin insanları gökyüzünde gördükleri bu ateş saçan cisimden çok rahatsız olur ve korkarlar. Pilotlar hem insanları yatıştırmak hem de kutlama yapmak amacıyla sağ salim karaya ayak bastıklarında şampanya patlatıyorlar. Bu olay o zamandan bu güne kadar gelenek haline geliyor ve her balon inişinden sonra kutlama için şampanya patlatılıyor.
Alkol kullanmayanlar için alkolsüz de ikram ediliyor.

Birde üzerinde 

Uçuş sonrası isminizin yazılı olduğu sertifika alıyorsunuz. Benim çift sertifikam var. Söylemeden geçemeyeceğim.
***
Balon uçuşu yapanlar özlemle hatırlayarak okudular yazımı.
Bu heyecanı yaşayacak olanlar ise bir kat daha heyecan ve sabırsızlıkla…
Herkese iyi uçuşlar dilerim. Rüzgar sizinle olsun…