Altınoluk Kazdağları Şahinderesi Kanyonu

Altınoluk Kazdağları Şahinderesi Kanyonu

Altınoluk Şahinderesi kanyonu nerededir? Şahinderesi kanyonuna nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadardır? Kaz dağlarında nerede piknik yapılır?

Sayfa İçerikleri

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde bulunan Kaz dağları, İsviçre Alplerinden sonra dünyanın en çok oksijen üreten 2. dağı olarak biliniyor. Bundan dolayı, astım ve bronşit hastalarının en çok tercih ettiği bölgelerden biri haline gelmiş durumda.
Eşsiz doğası ve temiz havasıyla ünlü bu ihtişamlı kaz dağlarının arasında öyle çarpıcı cennetler saklı ki içine girmeden hayal eteniz mümkün değil.
Şahinderesi Kanyonu, Mıhlı Şelalesi, Hasanboğuldu Şelalesi bu sıra dağların içine gizlenmiş cennetlerden yalnızca birkaçı.
Bu saklı cennetlerden biri olan Şahinderesi Kanyonu bölgeye gelen ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmiş durumda.

Kaz Dağları milli parkı içerisinde bulunan Şahinderesi kanyonu görenleri kendine hayan bırakacakken, yoğun ızgara dumanları görüş alanınızı bir miktar kısıtlayabiliyor. Kanyon, millet olarak kanıksadığımız ve “dere kenarında hoş vakit geçirmek” deyimini ile bağdaştırdığımız “ızgara yapma” eyleminin traji komik bir şekilde en yoğun yaşandığı bölgelerden biri haline gelmiş durumda. Bu durumu görmezden gelmek yada bunun bir parçası olmak tamamen sizin tercihiniz.

Doğa, temiz hava (tartışılır, yoğun ızgara kokusundan dolayı insan müdahalesiyle bastırılmış temiz hava diyelim) trekking bunların hepsini bir arada bulabileceğiniz Şahinderesi kanyonu hem macera sever gençler için hemde ailesiyle birlikte kafa dinlemek isteyen aile bireyleri için tercih sebebi olabiliyor.

Yarı Altınoluk’lu olarak hemen her sene Şahinderesi kanyonuna en az 1 kere gittiğimizi söyleyebilirim. Şahinderesi kanyonunun bize verdiği en büyük zevk, yaklaşık 1 km uzunluğundaki zorlu parkuru bulunan kayalık yolu yürümek. Şelaleye ulaşmak ve şelalenin oluşturduğu buz gibi doğal havuza doğru kayalıklarından hunharca atlayan azınlığın arasına karışmak.
Şahinderesi Kanyonunu kısaca ifade et deseler sanıyorum; Morarmış dudaklar eşiliğinde kat kat havluya sarılıp, dişlerim birbirine çarparak hipotermi geçirme olasılığımı düşündüğüm ve aynı zamanda ne kadar eğlendiğim gerçeği ile yüzleştiğim tezat bir andan bahsedebilirim.
Yine olsa yine yaparım. Net…

Şahinderesi Piknik Alanı ve Şelale Ayrı Mı?

Şahinderesine ulaştıktan sonra karşınıza ilk mesire alanı çıkıyor. Dereyi takip ederek kayalıkları aşıp şelaleye ulaşıyorsunuz. Mesire alanı ile şelale arası yaklaşık 1 km. Derede yüzülecek alan yok. Bu yüzden yüzmek için şelaleye doğru, derenin akış yönünün tersine çetrefilli, bir o kadarda eğlenceli bir yürüyüş gerçekleştirmelisiniz.

Şelaleye gidecekler için birkaç tüyo

  • Kanyona giderken yanınıza ne kadar az eşya alırsanız o kadar sizin lehinize olacaktır.(Malum uzun ve engebeli bir parkur)
  • Mümkünse havlunuz dışında hiçbir eşya almayın
  • Parmak arası terlik pişmanlıktır. Bu lokaynon için bunu söyleyebilirim.  Bu yürüyüşler sırasında kopan terliklerimizin haddi hesabı yok..

Şahinderesi Kanyonu Giriş Ücreti Nedir?

Buz gibi suyuyla ünlü Şahinderesi kanyonu sezonda ana baba günü gibi olabiliyor. Bu noktada mümkünse hafta içi tercih edilmesi, kanyonda geçireceğiniz zaman dilimini bir parça daha ferah yapabiliyor. Bayram tatillerindeki yoğunluğu söylememe gerek yok sanıyorum.
Kanyona giriş için araç başı 10 TL alınıyor (2017)
Altınoluk ve civarına gelenlerin kanyona gelip şelaleye kadar yürümelerini ve suya girmelerini  şiddetle tavsiye ediyorum. Kanyondan ayrılırken aklınızda kalan tek şey, “delirmiş olmalıyım” düşünceleri eşliğinde veryansın ederek suya atladığınız o sahne oluyor çünkü.

Şahinderesi Kanyonu Videosu

Kanyonda çektiğim bu video, inanıyorum ki faydalı olur.

 

Şahinderesi Kanyonuna Nasıl Gidilir?