Altınoluk Gezilecek Yerler

Altınoluk Gezilecek Yerler

Altınoluk'ta gezilecek yerler nerelerdir? Altınoluk'ta nerede denize girilir? Altınoluk'ta ne yapılır? Altınoluk'ta ne yenir?

Sayfa İçerikleri

Altınoluk için “Emekli mekanı” tabiri kullanılırdı. Tüm yazlık mekanlarda olduğu gibi, kış sezonu için bu durum pek değişmiş değil. Fakat son birkaç yıldır yaz sezonu bizi hayli şaşırtıyor ve heyecanlandırıyor.
Altınoluk’a addedilen bu tabirin değişme zamanı geldi…

 

RESİM

 

Alplerden sonra Dünya’nın en büyük 2. oksijen kaynağı olarak bilinen ve Kazdağları’nın eteklerine konumlanmış olan Altınoluk, zengin bir tarihe de tanıklık ediyor. Yunan mitolojisinde, tanrılar tanrısı Zeus’un doğduğu topraklar olarak İDA dağlarından (Kazdağları) sıklıkla bahsedilir. O dönemden günümüze kadar gelen birçok tarihi kalıntı, halen görenleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

2. yuvamız olan ve son dönemde popülaritesi iyice artan Altınoluk, bilhassa temiz hava isteyen yerli turistin ve Avrupa’daki gurbetçilerimizin ilgi odağı olmuş durumda.
Edremit körfezinin kıyısında konumlanmış olan Altınoluk, aynı zamanda Mavi bayraklı plajlarıyla da bu bölgenin en temiz denizine sahip. Küçük bir sahil kasabası tadında, sessiz sakin tatil yapmak isteyenlerin tercihi olsa da, bazıları için İstanbul’a yakın oluşu burayı cezbedici hele getiriyor. Öyle ki hafta sonu kaçamağı yapmak için gelen kitle azımsanmayacak büyüklükle.
Altınoluk’ta gezilecek yer demek, bir sürü şelale, dere ve tarih demek…

13 senedir yaz tatillerimin büyük bir bölümü Altınoluk’ta geçti. Dolayısıyla birçok “ilklerimi” yaşadığım yer oldu. Bundan dolayı her zaman bende özel bir yeri olacak…
Şuan bu yazıyı; Arkamda Kazdağları, önümde Burhaniye – Gömeç manzarası eşliğinde yazıyorum. “Bugün nem yok karşısı net gözüküyor” (klasik bir yazlıkçı körfez manzarası izleyicisi sözü:)

Altınoluk’ta Kazdağları’nın çarpıcı güzelliğine karşı yüzmek büyük keyif ve huzur verir insana. Fakat Altınoluk’un tadına varmak için Kazdağları’nı uzaktan izlemek yetmez. Keşif gerekir. Şimdi sizinle Kazdağları’nı uzaktan izlemek yerine, çam ve zeytin ağaçlarının arasına girip ufak bir keşif yapacağız…

Altınoluk’ta Gezilecek Yerler?

Altınoluk’a gelmeye niyetlendiniz, yada geldiniz ve burada neler yapacağınıza dair ufak bir  araştırma yapıyorsunuz. Karşınıza bu yazı çıkıyor. Çok şanslısınız! Çünkü karşınızdaki kişi 13 yıl boyunca yaz aylarının büyük bir bölümünü bu bölgede geçirmiş, bölgeye hayli hakim biri:) Altınoluk ve civarında gezip görülecek ve yapılacak olan her şeyi A’dan Z’ye eksiksiz olarak bu yazımda yer verdim ve listenin tamamını ziyaret etme şansım oldu.

***

Altınoluk, zengin su kaynakları ve yıllanmış zeytin ağaçları ile ön plana çıkıyor. Gittiğiniz her yerde, gölgesinde dinlenebileceğiniz, her biri yıllara meydan okumuş koca koca zeytin ağaçları görmeniz mümkün.

Yıllar önce Kazdağların’da yapılan altın madeni arama çalışmalarını protesto eden halk, zeytin ağaçları için “Kazdağları’nın altını Zeytindir” ifadesi kullanmış ve kısmen çalışmalar iptal edilmiş.

Şahinderesi şelalesiyle ünlü olan Altınoluk, Hasanboğuldu gibi bölgeye çok yakın gezi rotalarıyla da adından söz ettiriyor. Altınoluk ve civarında gezilecek birbirinden özel 11 mekanı sizin için listeledim. Listede eksik olduğunu düşündüğünüz yada olmasını istediğiniz yerler varsa yorum olarak yazabilirsiniz.

1. Şahinderesi Kanyonu:

Şahindere kanyonu, buz gibi suda yüzmek isteyenler için en ideal mekanlardan biri. (Hipotermi geçirme olasılığı göz önünde bulundurulmalı:) Kanyonda yüzme alanına ulaşabilmek için ufak bir doğa yürüyüşü da yapmış oluyorsunuz. Mesire alanına geldikten sonra, derenin akış yönünün tersine doğru kayalıklardan yapacağınız yaklaşık 1 km’lik engebeli dere yolu, sizi yüzme alanına ulaştırıyor. Bu doğa harikası görüntü hem gözünüze hem de kalbinize hitap ediyor.

Şahinderesi kanyonu ile ilgili detaylı yazımı okumak için linke tıklayın. Birde ufak tanıtım videosu var.

 2. Hasanboğuldu  ve Sütüven Şelalesi:

Altınoluk merkezden 25 km uzaklıkta olan ve Kaz dağları Milli parkı sınırları içerisinde bulunan Sütüven şelalesi, kayaların arasından, 17 metre yükseklikten akan buz gibi suyuyla mest eder insanı. Bölgenin en çok bilinen ve en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Sütüven şelalesinin hemen yanı başında Hasanboğuldu göleti bulunuyor. Kavururcu yaz sıcağında bu suya girip çıkmak ilaç gibi geliyor insana.
Gelip görene, “Hasan burda mı boğulmuş?” muhabbeti yaptırır ilkin. Bunu “su buz gibi” muhabbeti takip eder ve akabinde “Haydiiii ızgaraya başlayalım artık. Ateşi kim yakacak?” sorusu sorularak barbekü faslına geçiş yapılmış olur.

Samimi konuşalım, bu doğal oluşuma hayran olsam da, benim için listenin başlarında yer almıyor. Burası için genellikle barbekücülerin mekanı diyebiliriz. Ama görülmeden gidilirse, sanki bir şeyleri eksik yapmış hissi de verir… İlginçtir…

RESİM

 

3. Mıhlı Şelalesi:

Altınoluk’a yalnızca 10 km uzaklıkta, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Mıhlı şelalesi, zannediyorum bu bölgede en çok eleştirilen yer. Doğal güzelliğine kimsenin laf ettiği yok. İnsanları isyan ettiren şey, işletmenin tutumu ve fahiş fiyatlar. Bunu tatilinizin bi parçası olarak görüp “üç günlük dünya, mezara mı götüreceğiz” gözüyle bakar ve eğlenceye odaklanırsanız gün sonunda yüzünüzde kocaman bir gülümsemeyle eve dönersiniz. Bu tamamen sizin tutumunuzla alakalı.
Kayaların arasından gürül gürül akan şelalenin hemen altında, 18 metre derinliğinde olan doğal bir havuz bulunuyor. Yazın kavurucu sıcağında bu buz gibi suda çığlık çığlığa yüzmek oldukça zevkli olabiliyor.

Mıhlı şelalesi ile ilgili detaylı yazımı okumak için linke tıklayın.

4. Jeep Safari Turu:

Kazdağları’nı daha yakından keşfetmek için Altınoluk’ta mutlaka jeep safari yapılmalı. Hatta listenin en başlarına konmalı. Rehber eşliğinde ve birçoğu yemekli olan bu turlarda, yolculuk kimi zaman jeeplerle, kimi zaman trekking etkinlikleriyle, kimi zamansa yüzme molalarıyla çok daha eğlenceli hale gelebiliyor.
Gezi rotaları, turu düzenleyen firmalara göre değişiklik gösterebiliyor. Şelaleler turu, Şahindere kanyon turu yada Kazdağları sarıkız zirve turu gibi birçok farklı rota bulunuyor. Bunlardan size en uygun olanını tercih edebiliyorsunuz.

5. Zeus Altarı:

Yunan mitolojisinde en büyük ve en önemli tanrı olarak bilinen Zeus’un, savaşları gözetlediği ve yönettiği yer olarak biliniyor. Edremit körfezi ve körfeze kıyı ilçelerin çok büyük bir bölümünü görebileceğiniz muazzam bir manzaraya sahip. Tepede baş dönmesi, yada gayri ihtiyari kolların iki yana açılması suretiyle rüzgarı yüzünüzde hissetme arzusu yada kendinizi Zeus gibi hissetmeniz son derece normal. Endişelenmeye gerek yok:)
Tepede birde “sunak” bulunuyor. Bu izbe yer, halkın Zeus için kurbanlarını sunduğu yer olarak biliniyor. Ne yazık ki günümüzde bu sunak tamamen çöplüğe dönmüş durumda. İçine bakmak cesaret istiyor.

Zeus Altarı ile ilgili detaylı yazımı okumak için linke tıklayın.

6. Adatepe Köyü:

Zeus Altarına geldiyseniz yalnızca 2 km. ileride eski bir Rum köyü olan Adatepe köyünü de ziyaret etmeli ve köyün samimi havasını almalısınız. Çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrilmiş olan Adatepe köyü yaklaşık 1000 yıllık geçmişe sahip. Köy sokaklarında gezinirken taş evlerin arasında kendinizi kaybetmeniz olası. Köyde otlu dondurma yemeyi ve buz gibi karadut suyu içmeyi ihmal etmeyin.

7. Antandors:

Kazı alanlarını seviyoruz ve gittiğimiz yerlerde mümkün olduğu kadar programızın bir bölümüne sıkıştırmaya çalışıyoruz. Yüzyıllar öncesi yapılan sanatsal mimarileri çalışmaları ve her görüşümüz afallamamıza sebep oluyor. Antandros ören yeri 1989 yılında gün yüzüne çıkıyor ve halen kazı çalışmaları devam ediyor.

1989 yılında bölgenin imara açılmasıyla bazı mezarlara rastlanmış ve 1991 yılında bölgede kazı çalışmalarına başlanmış. Yapılan çalışmalar sonucunda bu alanın M.Ö 7. yy’dan M.Ö 2. yy’a kadar toplu mezarların bulunduğu yer olarak kullanıldığı ortaya çıkmış. 1995 yılında çalışmalara ara verilmiş ve 2000 yılında tekrar çalışmalara başlandığında ortaya, surlarla çevrili bir yarleşim alanı, Roma dönemine ait bir villa (yamaç ev), küçük çaplı ve gösterişli bir sürü ev, mezarlar ve surlar çıkmış.

8. Tahta Kuşlar Etnografya Galerisi:

Altınoluk merkezden 12 km uzaklıkta, Güre sınırları içerisindeki Tahtakuşlar köyünde olan bu müze İlkokul öğretmeni Ali Kudar tarafından kurulan Türkiye’nin ilk Etnografya müzesi. Müzede Türk kültürünü yansıtan birçok eşya sergileniyor. Şaman kültürü ve yaşamıyla ilgili bilgi sahibi oluyorsunuz.

9. Altınoluk Kordon:

Birçok şeyin arz talep meselesi olduğunu biliyoruz. Altınoluk ziyaretçisi son dönemde, eğlence talep ediyor, cafe & bar talep ediyor.
Altınoluk, atıl kalmış minik bi belde havası verdi bana yıllarca. Fakat yıllar sonra 2017’de Altınoluk kordon projesine başlandı ve biz 2018 yılında yeni Altınoluk’a “merhaba” dedik.

Geniş bir yürüyüş alanına sahip olan Altınoluk kordonun bir yanı cafe ve barlar diğer yanı ise deniz kenarında oturup birşeyler içebileceğiniz cafelerin oturma alanlarıyla kaplı. Sıcak yaz akşamları hem deniz havası almak hem de oturup bir şeyler içmek pek bi keyiflidir. Yürüyüş yolu boyunca bisiklet yolunun oluşu ise bizim için ekstra mutluluk verici oldu.

10. Altınoluk Müzesi:

Güre sınırları içerisinde bulunan bu müzede tarihsel bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve geçmişte günümüze kadar Kazdağları’nın oluşumu dahil bölge tarihiyle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi oluyorsunuz.
İçeride, gerek video klip, gerekse slayt yada görsellerle kapsamlı ve aydınlatıcı anlatımlar hazırlanmış. Aynı zamanda; Mustafa Kemal Atatürk, Tuncel Kurtiz, Seyit Onbaşı, Ali Ekber Çiçek ve Sabahattin Ali gibi değerli isimlerin balmumu heykelleri bulunuyor.

11. Sarıkız Tepesi:

Güre’de Kazdağları’nın en yüksek tepesinde bulunan sarı kız tepesi etkileyici bir efsaneye şahitlik ediyor. Efsanenin kahramanı olan sarı adındaki genç kızın heykeli ise bu tepede buluyor. Her yıl ağustos ayında Edremit belediyesi tarafında Sarıkız adına hayır şenliği düzenleniyor.

Bonus:

  • Altınoluk – Assos Arası 35 km. Günübirlik Assos kadırga koyuna gidilebilir. Suyu müthiştir. Halk plajı yada beach tercih edilebilir. Yada antik limanda şezlong kiralayabilir orada yüzebilirsiniz. Akşam üzeri Assos ören yeri gezilebilir.

 

Altınoluk’ta Nerede Denize Girilir?

Altınoluk hem bölgenin en temiz suyuna hem de Ege bölgesinin en soğuk suyuna sahip. Bir çoğumuz için soğuk denizi oluşu, bölgenin olumsuz bir özelliği olsa da bazıları için özellikle tercih sebebi olabiliyor.
“Denize girdiğini anlayacaksın, şöyle bi kendine geleceksin” diyen soğuk su savunucuları… Onlar her yerdeler:)
Altınoluk plajları genellikle taşlıdır fakat bir çoğunda sığ alandan derine ilerledikçe dibindeki kumluk alan görülebilir. Altınoluk 43 km uzunluğunda bir sahil şeridine sahip. Bundan dolayı arabanızı yol kenarında bir yere çekip rahatlıkla denize girecek bir yer bulabilirsiniz. Sahile kurulup, çoluk çocuk maaile gün boyu zaman geçirmek isterseniz aşağıda listelediğim Altınoluk plajlarından biri de tercih edilebilir.

İşte Altınoluk’ta denize girebileceğiniz plajlar;

  • Altınoluk Merkez Halk Plajı
  • Altınoluk Özdemir Sitesi Plajı
  • Altınoluk Antandros Plajı
  • Afrodit Tatil Köyü Plajı
  • Sır Motel Plajı
  • Fener Sahili
  • Altınoluk Rıhtım Beach Cafe & Bar

Altınoluk’ta Neler Yapılır?

Aqua Parka Gidin:
 

İzmr-Çanakkale yolu üzerinde ve Altınoluk merkeze yaklaşık 10-15 dakika uzaklıkta 2 adet Aqua park bulunuyor. Bizim tavsiyemizi sorarsanız; Biz oyumuzu Blue Zest‘ten yana kullanıyoruz.

a – Aqua Olive Park:

Altınoluk merkeze 2,5 km, uzaklıkta Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Küçüksu bölgesinde bulunuyor.

b –  Blue Zest Aqua park:

Aynı yol üzerinde, Aqua Olive park’tan biraz daha ileride Ayvacık’ın Narlı bölgesinde bulunuyor. Altınoluk merkeze 6 km. uzaklıkta. İçeride yetişkinler için ve çocuklar için ayrı bölümler var. Yetişkin ve çocuk yüzme havuzları mevcut. Büyük bir arka bahçesi ve cafe var. Denize sıfır olması dolayısıyla denize de girilebiliyor.

Altinoluk Kordon’da Yürüyüş Yapın:

Bisiklet Kiralayın:

Altınoluk merkezde, yürüyüş yolunun sonundaki köprü çevresinde bisiklet kiralayabileceğiniz yerler mevcut. Süreli olarak pedallı bisiklet yada elektrikli bisiklet kiralanabilir.

İnci Boncuk Alışverişi Yapın:

Altınoluk sahilin bir üst sokağı hediyelik eşya almak isteyenler için yada kendini şımartmak isteyenler için bulunmaz bir nimet. Hediyelik alışveriş yapabileceğiniz bir sürü dükkan bulunuyor.

Amfi Tiyatro’da Konsere Gidin:

Ah Sevgili Sıla…
2019 yazım, Sıla konseri ile unutulmaz bir anı olarak kalacak hafızamın bir köşesinde. Yaz boyunca çeşitli sanatçıların geldiği ve onlarca konserin verildiği Altınoluk Amfi tiyatro, atmosferi dolayısıyla unutulmaz anlar yaşatıyor insana.
Tatile geldiğiniz dönemde bir konsere denk geliyorsanız muhakkak gidin ve tatilinizin en özel anlarından birisi olarak kaydedin hafızanıza.

Altınoluk’ta Nerede Ne yenir?

  • Yeşil Zeytin ve Zeytin Yağı; Listenin en başında tabi ki bölgenin de geçim kaynağı olan zeytin yer alıyor. Dünya’nın en kaliteli zeytinyağları bu bölgede üretiliyor. Edremit bölgesinin ana geçim kaynağı zeytincilik. Dolayısıyla zeytin cennetine gelmiş oluyorsunuz. Merkezde kendi üretimleri olan birçok farklı zeytin & zeytinyağı markası bulunuyor. Biz buranın yeşil kırma zeytinine bayılıyoruz. Tadına baktığınızda marketlerde “Edremit kırma” olarak satılan zeytinlerden çok daha farklı çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Biz her sene dönerken mutlaka zeytin ve zeytinyağımızı alıyoruz.
  • Höşmerim; Balıkesir bölgesine has bir peynir tatlısı. Müdavimleri olduğu gibi “peynirden tatlı mı olur?” düşüncesindeki arkadaşlara sevdirmek neredeyse imkansızdır. Bu tatlıyı Altınoluk’ta birçok esnafta bulabilirsiniz.
  • Karadut Suyu; Yine bölgeye has bir içecek. Yol kenarlarında “buz gibi karadut suyu” yazılı tabelalardan sıklıkla görebilirsiniz. Bunaltıcı yaz sıcağında bu tabelayı gördüğünüzde hiç düşünmeden oraya yönelin.
    Satın almak isterseniz, koyu kıvamlı şurup şeklinde şişede satılıyor ve kendiniz sulandırarak hazırlıyorsunuz.
  • Wafflecı Nuri Baba; Efendim bu bölgede Waffle yiyecekseniz tek adres Nuri baba. Üstüne tanımam… Güzel şeylerin elbette bi bedeli oluyor. Mesela yarım saatle 1 saat arası sıra beklemeyi göze almanız gerekiyor. İnanın buna değiyor.
  • Balık; Altınoluk, Körfez kıyı bölgesi olması dolayısıyla bol balık çeşidi bulabileceğiniz bölge. Körfezden çıkan levrek, çupra sardalya gibi balıkları hem restoranlarda bulabilir hem de sahile yanaşan teknelerden satın alabilirsiniz. Arıca sahil restoranlarında kalamar ve ahtopot gibi deniz ürünlerini de tadabilirsiniz.
  • Rakı & Balık; Altınoluk merkezde rakı & balık yapabileceğiniz bir çok restoran bulabileceğiniz gibi Altınoluk’un hemen bitişiğinde yaklaşık 10 km uzaklıkta olan Küçükkuyu sahili de güzel bir alternatif olabilir.

Nasıl Gidilir?

Bundan sadece birkaç sene öncesine kadar ulaşım bu kadar rahat değildi. Dolayısıyla Altınoluk, hafta sonu için onca yol kat edilecek bir yer de değildi.
Fakat geçtiğimiz yıllarda yapımına başlanan ve birkaç yıl içinde yapımı tamamlanan Balıkesir-Edremit arası yaklaşık 100 km lik bölünmüş yol ile Balıkesir merkezden Edremit’e gidiş süresi yarıdan daha kısa bir zaman düştü.
Fakat asıl bomba 2011 yılında yapımına başlanan ve İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate düşürmeyi hedefleyen otoyol yol projesi ile oldu. Parça parça hizmete açılan yolun tamamı 2019 yılında tamamlandı.
Yıllar içerisinde yolların tamamlanıp ulaşımın kolaylaşması ile birlikte Altınoluk’ta bundan kendi payına düşeni fazlayla aldı. Eskiden küçük bir sahil kasabası havasındayken şimdilerde daha kalabalık ve daha metropol bir tatil mekanı havasına bürünmeye başladı.